marți, 10 mai 2011

Cum s-a serbat ultima zi a monarhiei - 10 Mai - în România


Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la începerea domniei lui Carol I, pe data de 10 mai 1866, si 65 de ani de la ultima sarbatorire a acestei zile, ca ziua nationala a României - pe 10 mai 1946.
În 1946, relatiile dintre regele Mihai I si guvernul Petru Groza au continuat sa fie încordate. În pofida încetarii grevei regale pe 8 ianuarie 1946, când suveranul a reluat colaborarea cu guvernul, deci a faptului ca anul începuse promitator, Mihai I era, în fond, prizonierul politic al U.R.S.S.. Contradictiile dintre guvernul sustinut de acesta si el fiind ireconciliabile!.
În dimineata zilei de 10 mai, s-au tras 21 de salve de tun, care au anuntat pe bucuresteni începerea sarbatorii.

La orele 9.00, la Patriarhie s-a oficiat un Te Deum, în prezenta Regelui, la care au participat casa civila si militara a suveranului, membrii guvernului, ministri si secretari de stat, maresalul Tolbuhin, Comisia Aliata de Control.

La 10.00 a avut loc ceremonia dezvelirii monumentului pentru slavirea memoriei eroilor armatei U.R.S.S., cu participarea familiei regale. Un detasament român si unul sovietic au dat onorul. Regele a dezvelit monumentul si a urmat slujba religioasa. Au rostit cuvântari generalul Dombrowski, primarul general al Capitalei si colonelul Z. Zusailov. Dupa dezvelire, a urmat parada militara. La orele 1400, la Cercul Militar s-a oferit un banchet patronat de generalul C. Vasiliu Râscanu, iar la 10 seara a avut loc o serata.
Pe institutiile de stat erau arborate drapelele românesti, sovietice, americane si franceze. Dupa-amiaza a avut loc un festival si manifestari sportive.

Bucurestenii au avut posibilitatea sa vizioneze diverse filme în aer liber; în pietele publice cântau orchestre militare. La orele 21.00 s-a desfasurat un joc de artificii si reflectoare în parcul Cismigiu.
Asa s-a sarbatorit pentru ultima data ziua de 10 mai în Capitala, deoarece în anul urmator 1947, ultimul în care România era înca monarhie, Regele Mihai I nu a mai fost de acord ca 10 mai sa fie sarbatorit public. Sovieticii îi solicitasera sa nu mai accepte manifestatii de simpatie populara, asa ca în acest an ziua de 23 august 1944 i-a luat locul!

Dupa 30 decembrie 1947, când s-a proclamat R.P. Româna, din punct de vedere oficial, 10 mai nu a mai reprezentat nimic. A ramas însa în constiinta multor români ca o zi plina de semnificatii, sarbatoarea lor de suflet, care a determinat ca România sa intre în rândul tarilor civilizate ale Europei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu